آموزش انگلیسی

زبان آموزی چیست؟

زبان آموزی

برای درک معنی زبان آموزی ابتدا باید دریافت که زبان به خودی خود چیست تا بتوان در ادامه راجع به زبان آموزی نیز صحبت کرد.

  • ارسطو: زبان همان گفتگو است، گفتگویی که انسان آن را تولید می کند تا تجارب خود را با دیگران به اشتراک بگذارد و نتیجه ی آن ایده ها و احساسات خواهد بود.
  • ساپیر: زبان یک راه انسانی و غیر غریضی برای برقراری ارتباط است که در آن ایده ها، احساسات و عواطف با تولید اصوات رد و بدل می شوند
  • چامسکی: زبان مجموعه ای از جملات متناهی و نامنتاهی است که خارج از اِلِمان های متناهی ساخته شده است.

پس فراگیری این مجموعه از توانایی ها زبان آموزی است، که شاید بتوان این توانایی ها را در قالب چهار مهارت اصلی شنیدن، صحبت کردن، خواندن و نوشتن خلاصه کرد.

تفاوت یادگیری با فراگیری زبان

زبان آموزی همانگونه که از نامش پیداست، فرآیند آموزش را در بردارد. این فرآیند کاملا ارادی و خودآگاه است، بر خلاف فرآیند فراگیری زبان کودکان که آموزشی غیر از آموزه های محیطی ندارد. تقلید از جملات اطرافیان و شنیدن کلمات و تکرار کردن آن ها، همه و همه فراگیری زبان است نه یادگیری چرا که در این روش هیچ گونه بررسی، آنالیز و مقایسه ای وجود ندارد.

همین تفاوت در نامگذاری دو روش معروف یادگیری زبان نیز رعایت شده است، چراکه Learning به زبان آموزی و acquisition به فراگیری اشاره دارد.

دو مدل معروف زبان آموزی نیز به سبب همین تفاوت شکل گرفته اند که معروف به ESL و EFL هستند. ESL یا English as a second language برای کسانی است که در محیطی کاملا انگلیسی قرار گرفته و به زبان انگلیسی زندگی می کنند. در مقابل، EFL یا همان English as a foreign language متناسب با کسانی است که در کشوری با زبان مادری خود زندگی کرده و قصد یادگیری زبان انگلیسی را دارند نه برای زندگی روزمره شان بلکه برای دانستن صرف یک زبان دیگر.

ارکان زبان آموزی چیست؟

در این بخش مطالب و نکات بسیاری مطرح شده است، برخی مهارت های چهارگانه را جزو ارکان زبان آموزی به حساب آورده اند اما به نظر می رسد تفاوت بین مهارت و رکن باید در تعریف این بخش مد نظر قرار بگیرد.

  1. توانایی: منظور توانایی فیزیکی و ذهنی برای برقراری ارتباط با محیط و اطرافیان است. چراکه در اولین مرحله اگر این توانایی ها ابتدایی موجود نباشند، رسیدن به مراحل بعدی غیرممکن خواهد بود.
  2. اطلاعات: در این قسمت فرد باید اطلاعات کافی راجع به زبان را از طریق شنیدن و خواندن کسب کند تا بتواند این اطلاعات را آنالیز کند.
  3. تعامل: پس از گذشت مراحل اول و دوم به یکی از مهمترین ارکان زبان آموزی رسیده ایم: تعامل، زبان برای ارتباط است پس نیاز به تمرین دارد، در این بخش شما نیاز به کنش و واکنش دارید تا زبان مورد نظرتان را بیاموزید.
  4. انگیزه: شاید به لحاظ ترتیب، ابتدایی ترین رکن زبان آموزی انگیزه باشد. آدمی به انگیزه های مختلفی می تواند جذب زبان آموزی شود. ممکن است این انگیزه ها داخلی، ابزاری و یا اجتماعی باشند که توضیح آنها در این مقال نمی گنجد.

مشکلات زبان آموزی

زبان آموزی می تواند مشکلات بسیار زیادی داشته باشد، چراکه این فرآیند به طول خواهد انجامید و هر کار طولانی مشکلات بسیاری را نیز به همراه دارد.

شاید در یک دسته بندی کلی بتوان این دشواری ها به شش قسمت تقسیم کرد:

  1. مشکلات شنیداری: شاید بیشترین مشکل زبان آموزان در این زمینه باشد، زیرا اولین مرحله ی تولید یک محتوا به زبان مقصد باید دریافت مطلبی از زبان مقصد باشد، پس اگر دریافتی نباشد تولیدی نیز نخواهد بود.
  2. مشکلات خواندن: مطلبی که در نکته ی قبلی بیان شد در این بخش هم قابل ذکر است چرا که دو مهارت خواندن و شنیدن input (ورودی) هستند و در واقع تاثیرشان به یک اندازه مهم است.
  3. مشکل لغت: تا لغتی نباشد متریالی برای تولید محتوا نخواهد بود، پس یکی از مهم ترین مشکلات کمبود واژگان چه در زمینه های تخصصی و چه در زمینه general speaking است.
  4. مشکل تلفظ: درست است که زبان انگلیسی معروف به super language است. super language زبانی است که بخاطر فراگیر شدنش مالک اصلی ندارد. وقتی یک زبان به این مرحله می رسد دیگر تلفظ مسئله ی اصلی نخواهد بود، اما بهرحال عده ی کثیری از زبان آموزان به دلیل علاقه به یکی از دو لهجه امریکن و بریتیش متمایل به یکی از این دو بوده و عزم خود را جزم کرده تا توانایی صحبت کردن با یکی از این دو لهجه را داشته باشند.
  5. مشکل سخن گفتن: همیشه ما زبان آموزان پس از گذشت مدتی به توانایی خوب شنیدن دست می یابیم. اما مشکل تازه از آنجاست که شروع می شود. چرا که انقدری که میفهمیم نمیتوانیم حرف بزنیم. در این مرحله از زبان آموزی نباید ناامید شد چرا که این مشکل مثل تمامی مشکلات قابل حل و موقتی است.
  6. مشکل خطای گرامری: این مساله نباید باعث شود که شما دست از خواندن گرامر بردارید، تاثیر گرامر در دراز مدت است که مشخص می شود. پس علی رغم عدم جذابیت آن مداومت بر خواندن قواعد می تواند یک عامل قوی در تقویت speaking شما باشد
  7. اعتماد به نفس: قدمت عدم پیشرفت در زبان بخاطر عدم وجود اعتماد به نفس به قدمت تاریخ زبان آموزی است. قطعا شما هم در طول زمانی که طالب یادگیری و فراگیری زبان هستید با این مشکل رو به رو خواهید شد. جدای از این توصیه ی همیشگی که خود را با دیگران مقایسه نکنید، باید روی مهارت های شخصی خود برای ارتباط گیری با اطرافیان نیز وقت صرف کنید تا قدم به قدم بتوانید با اعتماد به نفس بیشتری پا به عرصه ی سخنگویی و سخنوری بگذارید.

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم در ابتدا معنای درستی از زبان آموزی ارائه کرده و بدانیم که تفاوت شگرفی بین یادگیری و فراگیری وجود دارد.

پس از آن ارکان زبان آموزی را مورد بررسی قرار دادیم و گفتیم که برخلاف باور عموم ارکان زبان آموزی نزد ما متفاوت اند.

در پایان نیز در کنار هم مشکلات دنیای زبان آموزی را تک به تک شمرده و بررسی کردیم.

نوشته های مشابه

0 0 votes
Article Rating
مشترک
Notify of
0 دیدگاه‌ها
Inline Feedbacks
مشاهده همه کامنت‌ها